När äpplena är plockade eller överlämnade ska de tvättas och rensas. Det är viktigt att alla ruttna äpplen rensas ut – de utvecklar ett gift – och ju mindre smuts, desto längre håller musten. (Dessutom är det ganska socialt, och när vädret är okej till och med småtrevligt).
Ibland delar vi på större äpplen, så fastnar de inte lika lätt i krossen.
När äpplena är rensade och tvättade ska de krossas i en fruktkross. Det blir en härlig sörja som har en tendens att skvätta överallt. Vill man ha ut maximalt must ur äpplet kan man krossa samma kross två gånger.
Nästa steg i processen är att de krossade äpplena macereras. Macerering är ett begrepp som från början kommer från vinindustrin, men som innebär att krossad frukt vilar för att utveckla mer smak. Krosset macereras allt mellan 4 och 24 timmar. Vi låter gärna det stå längre än kortare, för att få mer smak. Tycker någon att det är för mycket smak kan man ju alltid spä ut med vatten (bra för snåla smålänningar!).
/
Därpå ska det macererade krosset pressas. 2 kg krossade äpplen ger ungefär 1 l äppelmust. En hydraulisk press pressar ut vätskan ur de krossade äpplena – och resultatet blir den gyllene must som vi älskar!
När krosset är mustat och fåren glada ska musten pastöriseras – värmas upp till 80 grader. Det gör att musten håller längre, i minst ett år i en obruten påse. Musten värms upp, och förs direkt över på påse eller flaska, för att minimera möjligheten för bakterier och annat att förstöra för oss.
Allt övervakas självfallet noggrant av gårdens egentliga ägare (som dock har mycket svårt att förstå varför de tvingas hålla sig på behörigt avstånd från allt det spännande som pågår).